Rodzaje wegetarianizmu
Powszechnie wiadomo, że zdrowa dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Coraz większą popularność zyskuje wegetarianizm – jednocześnie pojawiają się obawy o to, jak prawidłowo zbilansować jadłospis diety wegetariańskiej. Chcesz wiedzieć jak – my Ci podpowiemy!
Zacznijmy od początku – dieta wegetariańska dzieli się na kilka rodzajów:
- Laktoowowegetarianizm
- Laktowegetarianizm
- Owowegetarianizm
- Weganizm
Wszystkie mają wspólną cechę – wykluczają z diety mięso, ryby i owoce morze, a dopuszczają lub eliminują spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak: jaja, mleko czy miód. Istnieje także pośrednia odmiana wegetarianizmu, która powstała całkiem niedawno i jest najmniej restrykcyjna – pescowegetarianizm, czyli dieta wegetariańska z rybą.
Białko w diecie wegetariańskiej
Ze względu na wykluczenie mięsa i ryb, może wystąpić niedobór białka w diecie – jak mu zapobiec? Przede wszystkim należy do diety wprowadzić produkty roślinne o wysokiej zawartości białka: tofu, tempeh (i inne produkty sojowe, np. napoje lub jogurty) oraz pozostałe nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola oraz ich przetwory), a także jaja, mleko i produkty mleczne (jeśli są dopuszczalne w wybranym rodzaju wegetarianizmu). Białko roślinne stanowi klucz do zbilansowanej diety wegetariańskiej. Często osoby przechodzące na wegetarianizm bazują jedynie na węglowodanach (owoce, warzywa, produkty zbożowe) i tłuszczach (oleje roślinne), a to błąd! Dieta powinna zawierać około 20% białka, 30% tłuszczów oraz 50% węglowodanów.
Niedobory w diecie wegetariańskiej
Nie można zapomnieć także o możliwych niedoborach mikroskładników takich jak: witamina B12, witamina D, wapń czy żelazo, które znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście niedoborom można zapobiegać spożywając tofu czy napoje roślinne wzbogacane (wapń), nasiona roślin strączkowych w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (żelazo), jajka i ser żółty (witamina D) lub suplementując (witamina B12).
Wegetariański catering dietetyczny
Zbilansowanie diety wegetariańskiej na początku może stanowić wyzwanie – potrzebne jest zdobycie podstawowej wiedzy dietetycznej lub korzystanie z dedykowanej aplikacji do obliczania kaloryczności i gramatur produktów. Dodatkowo, trzeba znać wiele dietetycznych przepisów, aby uniknąć monotonii.
A gdyby istniało banalnie proste rozwiązanie tych trudności? A gdyby dodatkowo zyskać więcej czasu w ciągu dnia? Nie ma co gdybać – odpowiedź na te pytania jest oczywista: catering dietetyczny! Wegetariańska dieta pudełkowa to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu gotować, chcą spróbować nowych smaków lub przede wszystkim nie chcą przejmować się bilansowaniem diety. Dietetyk w cateringu dietetycznym zrobi to za nich! Zamawiając dietę pudełkową o wybranej kaloryczności klienci mają pewność, że otrzymają zbilansowane posiłki, a dieta dostarczy niezbędnych składników odżywczych!
W Better Life mamy do wyboru dietę laktoowowegetariańska (Dieta Wege) oraz pescowegetariańską (Dieta Wege+Ryby) – zamów i przekonaj się, jak smakuje zdrowa dieta!
Napisz odpowiedź