Dieta Wege+Ryby

Dostępne warianty: 5 posiłków
Dostępne kaloryczności: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000, 2500

 

Dieta wegetariańska to pyszna podróż po smakach opartych na produktach roślinnych, nabiale i jajkach. W diecie Wege+Ryby otrzymasz dodatkowo wysokiej jakości ryby, przygotowane w sposób wydobywający najlepszy smak przy jednocześnie jak najmniejszych stratach wartości odżywczych – a w szczególności kwasów omega-3. Pescowegetarianizm to idealna propozycja dla osób, które chcą wykluczyć mięso z diety, za wyjątkiem produktów rybnych.

Wege+Ryby

Dieta wegetariańska z dodatkiem ryb jest nie tylko podróżą po wielu smakach, ale też bardzo zbilansowaną opcja dla tych osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Jakie są jej cechy szczególne? Przede wszystkim wysokiej jakości ryby, przygotowane tak, aby nie tracić ich cennych wartości odżywczych. Inna nazwa takiego sposobu odżywiania się to pescowegetarianizm.

Cenne źródło kwasów Omega-3

Ryby słyną z tego, że zawierają wiele kwasów Omega-3, które są niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu. To między innymi one mają wpływ na prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki. Działają także przeciwzapalnie, a ich odpowiednia ilość w diecie stanowi część profilaktyki przeciwko nadwadze. Dodatkowo zwierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, składniki mineralne i takie witaminy, jak A, D oraz E. Dzięki temu obecność tych zwierzęcych produktów w diecie pozwala na łatwiejsze jej zbilansowanie, niż np. w przypadku diety typowo wegetariańskiej.

Nie tylko ryby

Dieta wegetariańska z dodatkiem ryb, nazywana też pescowegetarianizmem nie musi zawierać jedynie stworzeń z tej gromady. Można w niej znaleźć też owoce morza, takie jak posiadające skorupy mięczaki (małże), głowonogi (ośmiornice) oraz różne skorupiaki. W Polsce jednak z powodu trudności w dostępie do świeżych produktów najczęściej ogranicza się ich spożycie. Na naszym terenie łatwo dostępne są między innymi karpie, szczupaki czy pstrągi. Choć występują u nas np. raki czy kraby raczej nie stanową one elementu diety Polaków.

Rośliny to podstawa

Warzywa i owoce nie bez powodu znajdują się w samej podstawie piramidy żywienia. To one powinny stanowić największą część naszej diety. Większość z warzyw to niskokaloryczne produkty, które dzięki temu pozwalają nam na szybką utratę wagi. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Owoce są równie cenne, ale raczej powinny stanowić formę zdrowej przekąski. Zawierają duże ilości cukrów, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla organizmu.

Witaminy rozpuszczają się w tłuszczach

O tym, że rośliny zawierają liczne witaminy, nie trzeba nikomu przypominać, ale warto pamiętać, że niektóre ze składników nie przyswoją się bez dodatku tłuszczu. To dlatego np. w sałatkach stosowany jest bazujący na oliwie z oliwek sos vinegret. Do takich witamin zaliczamy na przykład witaminę A, która pojawia się w warzywach i owocach o żółtym, pomarańczowym i zielonym zabarwieniu

Nie wszystko można znaleźć w warzywach

Ludzki nie wytarza samoistnie niektórych witamin. Z tego powodu musimy mu ich dostarczać. Takie nienasycone kwasy tłuszczowe jak Omega-3 nie są przez nas wytwarzane, a warzywa i owoce zawierają je w śladowych ilościach. Właśnie z tego powodu ich dodatek do diety jest tak ważny, mimo że nie powinny stanowić jej większości.

Cenna energia w zbożach

Zboża są – zaraz po warzywach i owocach – drugą grupą produktów, która powinna stanowić bazę każdej zbilansowanej diety. Nic dziwnego. Można znaleźć w nich witaminy z grup B (poza B12), E i D (występuje w np. kukurydzy). Poza dość wysoką wartością odżywczą stanowią istotne źródło energii w diecie. 100g mąki pszennej zawiera aż 364kcal. Dla porównania pomidor to tylko około 18kcal, a surowy łosoś około 208kcal.

Niezwykłe białko w… jajkach

Obecne w diecie jajka stanowią również istotny jej element. Są cennym produktem spożywczym, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne białko oraz znajdujący się w żółtku, łatwostrawny tłuszcz. Jedno jajko to około 66 kcal i stanowią doskonały element wszystkich posiłków. Mogą posłużyć zarówno jako element śniadania czy obiadu, ale także jako pożywna przekąska w ciągu dnia.

Mleko i jego pochodne

Choć jajka często umieszcza się wraz z nimi w szeregu, do nabiału zaliczane jest mleko różnych gatunków zwierząt oraz jego przetwory: jogurty, kefiry i różnego rodzaju sery. Co istotne, ich wartość energetyczną można stosunkowo mocno regulować, dzięki wybieraniu np. produktów odtłuszczonych. Mleko jest napojem o wysokiej wartości odżywczej. Jego tłuszcz jest łatwo przyswajalny. Zawiera też liczne witaminy (A, D, witaminy z grupy B) oraz bardzo istotny dla organizmu wapń. Na tę grupę produktów muszą jednak uważać osoby nietolerujące cukru mlecznego, czyli laktozy.

Pescowegetarianizm a odchudzanie

Dieta ta może pomóc przy zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale należy pamiętać, że niezwykle ważną funkcję pełni tutaj ilość spożywanych przez nas kalorii. Dokładne zapotrzebowanie organizmu zależne jest od licznych czynników, choć największy wpływ ma nasza waga w stosunku do wysokości oraz wysiłek fizyczny w ciągu dnia. Należy jednak pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie schodzić poniżej podstawowej przemiany materii. Może to doprowadzić do opłakanych zdrowotnych skutków.